Galéria

Magyarországon 1964 óta nemcsak József Attila születésének évfordulóját, hanem a költészet napját is ünneplik április 11-én. A jeles alkalomra a Cseppkő Gyermekotthoni Központ lakói már hetekkel korábban elkezdtek készülni, hiszen az intézmény munkatársai ismét megrendezték a költészet napi szavalóversenyt, amelyen ezúttal huszonketten vettek részt.

A verssel versenybe szállók idén két korcsoportra oszlottak - az alsó tagozatos iskolások tizenketten képviseltették magukat, a felső tagozatosok kategóriájában hét gyermek indult -, három középiskolás korú fiatal pedig versenyen kívül ajándékozta meg egy-egy költeménnyel a közönséget és az Örkény István Színház színművésznője, Kerekes Viktória vezette zsűrit.

Külön öröm, hogy a kis szavalók mindegyike kiválóan felkészült a megmérettetésre, s szinte valamennyien hiba nélkül mondták el kedvenc verseiket, amelyeket olyan ismert magyar költők vetettek papírra, mint Petőfi Sándor, Arany János, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila, Zelk Zoltán és Lackfi János. A zsűritagoknak ennek megfelelően egyáltalán nem volt könnyű dolga a végeredmény megállapításakor, végül azonban mindkét korcsoportban születtek győztesek, valamint második és harmadik helyezettek, sőt különdíjasok is. Ám az eredményhirdetés végeztével azok sem szomorkodtak, akik nem kerültek a díjazottak közé, a szervezők jóvoltából ugyanis minden versmondó választhatott magának egyet az értékes ajándékok közül, így József Attila születésnapja nem csupán hasznosan, de remek hangulatban is telt a Cseppkő falai között.

Hasonlóan sikeres szavalóversenyt rendeztek a Cseppkő Gyermekotthoni Központ Szilágyi Erzsébet Gyermekotthonában, ahol a gyerekek tizenötödik alkalommal ünnepelték meg a magyar líra napját klasszikus és kortárs költők verseivel. Mindegyik korosztály képviselte magát az eseményen, az óvodásoktól a pályaválasztás előtt álló nagyokig. Összesen tizenöt fellépő gyermek szavalt, mindnyájan oklevelet és édességet kaptak jutalmul, ezzel is ösztönözve, hogy jövőre még többen készüljenek erre a hagyományos megmérettetésre.

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni, hogy a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium is otthont adott egy színvonalas és élményekben gazdag szavalóversenynek, amelyre négy cseppkős gyermek érkezett. Az intézményben nagy szeretettel várták őket, így nem csoda, hogy a kezdeti izgalom ellenére mind a négyen hibátlanul és határozottan szavalták el a megtanult verseket a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Bodrogi Gyula által elnökölt zsűrinek és a közönség soraiban ülőknek. Az eredményhirdetés során egy második és egy harmadik helyezés, továbbá egy különdíj és sok-sok ajándék lett a kis cseppkősök jutalma.