Galéria

Amikor 2014-ben a Cseppkő Gyermekotthon alapításának ötvenéves jubileumi ünnepségére készültünk, gazdag és színes programot állítottunk össze; ennek egyik újdonsága az az országos konferencia volt, amelyet „Beszéljünk a gyermekvédelemről – kicsit másképp” címmel hirdettünk meg.

A kétnapos tanácskozás ötletének, tervének valóra váltásáért összefogott a kollektívánk; konferenciánk már meghirdetésekor kedvező fogadtatásra talált a szakemberek körében! A rendezvény sikere nem hagyott kétséget a felől, hogy a gyermekvédelem terén dolgozók szerte az országban igénylik az érdekes és értékes előadásokat, a párbeszédet, a személyes találkozást. Ezen felbuzdulva szerveztük meg 2015-ben a második, majd 2016-ban a harmadik szakmai fórumot.

 

A három jól sikerült rendezvény után úgy látjuk, hogy mindaddig, amíg tudunk egymásnak újat, érdekeset mondani, amíg van kivel és van miről eszmét cserélni, addig érdemes a kollégákat évente egyszer együttgondolkodásra, párbeszédre invitálni. Hiánypótló, országos rendezvényt tudtunk életre hívni, amelyen nem szigorúan csak a gyermekvédelemhez kapcsolódó kérdésekről értekezünk, hanem kicsit másképp – tágabb körből merített témákkal foglalkoztunk, olyanokkal, amelyek minden kolléga mentális és szakmai épülésére szolgálhatnak.

A 2016. évi konferenciánk fő eleme volt a tehetséggondozás, ennek lehetőségei a gyermekvédelmi szakellátásban. Az egyes szakterületek neves egyéniségeitől hallottunk előadásokat, többek közt a drogfogyasztásról, az XYZ-generációk együttműködési lehetőségeiről, a kapok-adok egyensúlyáról.

Idén is ez alkalommal adtuk át az otthonunk 50 éves jubileumáak évében alapított dr. Populás Antal-díjat, amely a Cseppkőhöz – immár Cseppkő Gyermekotthoni Központhoz – és a  kiemelkedő gyermekvédelmi munkához kapcsolódó elismerés.

Örömmel összegezhetjük, hogy sikerült hagyományt teremtenünk, noha erre 2014-ben még csak gondolni sem mertünk. Tudtuk, hogy minden új kezdeményezés kétesélyes, magában hordozza a siker és a bukás lehetőségét is, azzal együtt, hogy a szándék, a terv a legjobbra törekszik. A megvalósult ötlet fogadtatása mutatja meg utólag, hogy az üzenet célba ért-e, felkeltette-e az érdeklődést annyira, hogy a kíváncsiság mozgósítsa, részvételre sarkallja az érdekelteket.

Rendezvényeink eddigi kedvező fogadtatását, a szép számú hallgatóságot látva bízunk benne, hogy ez a jövőben sem lesz másképp. Hiszen szándékaink szerint a következő években már hagyományos, mi több nemzetközi konferenciaként hívjuk a Cseppkő Gyermekotthoni Központba az előadókat és a szakembereket!

A hallgatósággal dr. Herczeg Krisztián, mb. intézményvezető, Cseppkő Gyermekotthoni Központ és Bátori Zsolt főigazgató, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság köszöntője után a neves előadók a következő témákban osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat:

Csáki Ildikó:
„A megelőző pártfogás jogintézményének gyakorlati megvalósulása”

Dr. Zacher Gábor:
„A tudatmódosító szerek fogyasztásának változásai, kezelésének lehetőségei”

Szicsek Margit:
„Hogy jobban értsük egymást” – Generációs különbségek az X, Y, Z generáció tükrében

Pál Feri:
„Igazságosság a kapcsolatainkban” – Az adok-kapok egyensúlya

Dr. Herczeg Krisztián:
Tehetséggondozás a Cseppkő Gyermekotthoni Központban

 

A 2016. évi Dr. Populás Antal-díjak ünnepélyes átadása, a két kitüntetett:
Dara Zsolt vezérigazgató, Burger King és
Trakperger Árpád igazgató, UTE Labdarúgó és Atlétika szakosztály

Dr. Herczeg Krisztián zárszavával ért véget a rendezvény, amelynek során a résztvevők megtekinthették gyermekeink ünnepi műsorát és a Cseppkő szakköreiben készített alkotásaikat.