Galéria

Célunk az, hogy családias elhelyezést biztosítsunk a hozzánk érkező gyerekek számára.

Székhelyünk két részből áll: a főépületből, amelyben az igazgatóság és a közösségi helyiségek találhatók, míg a másik részben két ikerház van, ezekben 4 önálló, háromszintes lakás helyezkedik el. A lakásokban 2-3 ágyas, szép kilátással rendelkező szobák vannak, amelyekhez szintenként fürdőszoba is tartozik. A földszinten található a nagy nappali amerikai konyhával, megfelelően felszerelve, ami a kényelmes otthoni életet biztosítja. Az intézményhez tartozik két másik telephely is, az egyik egy önálló kertes ház, ahol a speciális ellátást igénylő gyermekek élhetnek, a másik egy „kiléptetőlakás” felnőtt utógondozói ellátásban részesült fiataljaink számára. A lakásotthoni épületegyüttes és a központi épület L-alakban határolja az intézmény többfunkciós belső udvarát. Itt található a belső játszóterünk, valamint sok sportág kipróbálására alkalmas bitumenes pályánk, szánkódombunk.

Egy lakásban 10-12 gyermek él, fiúk- lányok, kicsik és nagyok együtt, akikkel 6 felnőtt foglalkozik.

Törekszünk arra, hogy a gyerek képességeit, szükségleteit legjobban kibontakoztató iskolatípust válasszunk (állami, alapítványi, óvodától az egyetemig). Az iskolákkal rendszeres és személyes kapcsolatot építünk ki, ha szükséges napi követéssel és kíséréssel. Nagy gondot fordítunk a tanulási képességek tudatos fejlesztésére, a felzárkóztatásra, tehetséggondozásra. A másnapi iskolai felkészülést a csoport nevelőin kívül fejlesztő- és gyógypedagógus issegíti. Így biztosított a segítség a matematikától a nyelvekig.

Ezen kívül iskolai szakkörök, felvételi előkészítők is segítik az eredményes tanulást, a sikeres továbbképzést. Gyermekeink rendkívül sokféle, változatos szabadidős program közül választhatnak. Ahagyományos programok (tanévnyitó-záró kerti parti, Luca-nap, Karácsony, Farsang, Valentin-nap, Gyermeknap, barátságos focimeccsek, asztalitenisz-meccsek, akadályversenyek, ügyességi játékok fesztiválja, főzőverseny, karaokeparti..stb.) mellett rendszeres a színház, mozi, illetve egy-egy kiemelkedő kiállítás, zenei esemény megtekintése is. Ezek mellet lehetőség van kerékpártúrára, barlangtúrára, sziklamászásra, korcsolyázásra. A nyarat színesítik még a támogatóink által szervezett programok (kalandpark, lovaglás, önismereti  csoport, szexuális felvilágosítás stb.)

Nagy sikert aratnak gyermekeink körében az egyéni érdeklődést kielégítő belső (Filmkészítő, Művészetterápia stb.) és külső szakkörök, a külső sportegyesületekben és művészeti iskolákban végzett tevékenységek. Gyermekeink tehetségét fémjelzi például a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyen elnyert első hely is, hangszeres kategóriában. Évente az iskolai, sport és egyéb táborozásokon kívül saját üdüléseket is szerzünk, ismereteket, aktív pihenést nyújtva a gyermekeknek.

A nálunk nagykorúvá váló tanuló és/vagy dolgozó fiataloknak lehetőségük van utógondozói ellátást kérni a gyermekotthon „utógondozói” csoportjában. Itt már a felnőtt élet elvárásait gyakorolják. A tanulmányok befejezése mellett munka-, baráti-, társkapcsolati tapasztalatokat szereznek. A nevelők segítségével megtanulják elintézni ügyeiket, képviselni érdekeiket. Előtakarékossággal, a lakhatási feltételek megteremtésével készülnek a felnőttéletre.

Jogaik és kötelességeik összhangjának megtanulására több fórum áll gyermekeink rendelkezésre. A csoportok küldötteiből álló Otthontanácsunk például segített kidolgozni az intézmény együttműködési szabályait tartalmazó Házirendet, és folyamatosan javaslatot tesz a szabadidős programokra. Érdekképviseleti Fórumunk lehetőséget biztosít az érdekérvényesítés kulturált módjának megtanulására. Gyermekeink véleményeiket, javaslataikat, panaszaikat számtalan egyéb fórumon is (pl.: gyám,  gyermekjogi képviselő stb.)képviselhetik.

 

Gyermekotthonunk Óbudán, a Róka és Ezüsthegy lábánál, szép természeti környezetben fekszik.

Megközelíthető a Batthyány térről HÉV-vel, Békásmegyerig kb. 25 perc az út, majd onnan a 186-os busszal 2 megálló a gyermekotthon főépülete.

Címünk: 1038 Budapest, Dózsa György út 44. Telefon/fax: 240-17-69 és 242-08-09