Galéria

Szakmai továbbképzésekkel, előadásokkal, hasznos módszerek átadásával segítik otthonunk mindennapi munkáját a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház szakemberei. Közreműködésük, tanácsaik nemcsak a gyerekek mentális egészségének megőrzéséhez járulnak hozzá, hanem a megelőzéshez, továbbá a felnőtt dolgozók szaktudásának bővítéséhez, lehetőséget kínálva új ismeretek megszerzéséhez is.

Otthonunk lakóit sem kerülik el a kísértések, megpróbáltatások; s hogy az esetleges problémákat jelentkezésük pillanatában felismerjük, hozzáértéssel kezeljük és megoldjuk, a jó szándéknál többre van szükségünk. Ezt a pluszt köszönhetjük az alapítványnak – magasan képzett munkatársaik segítenek elmélyíteni ismereteinket olyan témákról, mint a devianciák, öngyilkosság, kriminalizálódás, továbbá az ADHD figyelem- és magatartászavar (tünetei, okai és kezelése). Fókuszban vannak a napjainkban leginkább „kísértő” drogproblémák is. Mind a szintetikus kábítószerek (pl. gina), mind a hallucinogének (pl. canabis) reális veszélyt jelenthetnek az otthonunkban élő fiatalokra is. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy mind a felnőttek, mind a gyermekek a megfelelő megelőzésben és oktatásban részesüljenek.

A pszichiáterek megismertetik a kognitív-viselkedésterápia alkalmazási módját és többek közt olyan technikák elsajátítását tanítják meg, amelyek segíthetik a gyermekek közötti konfliktusok megoldását. Kiemelt figyelmet fordítanak a különböző gyermekpszichiátriai betegségek (autizmus, depresszió, kényszer, szorongás) bemutatására is. Egyéni konzultáció során személyre szabott tervek készítésére ugyancsak lehetőség van a vadaskerti szakemberekkel.

A Vadaskert Alapítvány programjának otthonunk lakói és dolgozói egyaránt nagy hasznát veszik, a gyermekek és nevelőik közötti kooperatív munkát szolgálják.