Galéria

Hogyan előzzük meg a bajt, s ha mégis megtörtént, hol és kitől kérjünk segítséget? Mit tehetünk azért, hogy sem bűncselekmény vagy baleset áldozata, sem pedig ezek elkövetője vagy okozója ne váljon belőlünk? Milyen törvényeket, szabályokat kell ismernünk és betartanunk, hogy békességben éljünk a szomszédjainkkal, iskolatársainkkal, a szórakozóhely, a közlekedés többi résztvevőjével, vagyis mindenki mással? Hogyan válasszunk barátot, társaságot magunknak, miért veszélyes a magánügyek kiteregetése, a bandázás, a sodródás, a szökés, milyen csapdákat rejt az internetezés, a világháló arctalansága, névtelensége? Miért bűncselekmény a természet elleni vétek, mit kell és mit tilos tennünk katasztrófa esetén?

Mit kell tudnunk a szenvedélybetegségekről, függőségről, szerencsejátékokról, az alkoholról és drogokról, ezek fogyasztásáról, testet-lelket romboló hatásukról?

Az említett néhány példából is látszik, hogy mennyire szerteágazó a bűnmegelőzési témák köre – ezekkel és sok mással is foglalkoznak műhelymunka keretében a meghívott szakértők. Filmvetítések, bemutatók, gyakorlatok segítik a fiatalokat abban, hogy ne csak meghallgassák, hanem megértsék és alkalmazni is tudják a szabályokat, hogy tudatos bűnmegelőző váljon belőlük.

Hogy megértsék: kíváncsiságból is veszélyes kipróbálni az önsorsrontó szereket, szerencsejátékokat – a függőség kialakulása gyorsan és könnyen megy, a gyógyulás útja lassú és gyötrelmes!